Försvunnen runsten äntligen hittad!

750px-runes-with-namesEn runsten har länge har varit försvunnen har äntligen blivit återfunnen i inte mindre än Uppsala. Stenen är runt ca 180 cm hög och ungefär 1,5 meter bred och återfanns på marken alldeles i närheten av Hagbys kyrka i Uppsala. Stenen hittades dock av en slump när det blev planerat att en åskledare skulle grävas ner i området.

Det är svårt att veta exakt hur länge runstenen har befunnits sig på platsen, men fakta bygger på att stenen i alla fall har funnits på platsen sedan 1400-talet då kyrkan först byggdes. Under många, många år trodde man alltså att stenen var försvunnen. Det blev omtalat att runstenen skulle ha flyttats från platsen fast den hela tiden har legat kvar.

Ännu har inte arkeologer lyckats tyda mer än små delar av den text som finn på runstenen, dom är dock säkra på att kunna ta reda på mer information när stenen ordentligt har blivit rengjord.

Att runstenen är i så bra skicka är väldigt ovanligt enligt forskare. Runstenen hittade i nästan totalt helt skick förutom en liten skada som uppstått på kanten.

Generellt finns väldigt många runstenar i just Uppsala och för den som är intresserad av historiska föremål har Uppsala mycket att erbjuda. Det mest fantastiska med just Uppsala och runstenar är att ungefär en femtedel av landets alla runstenar faktiskt befinner sig just här. Genom att ta hjälp av arkeologer kan man tyda historierna och texterna som stenarna berättar och på så sätt lära känna det människor som en gång levde här.

För dig som vill lära dig mer om runstenar och hur man tyder dom finns det fantastiska böcker att låna på Bibliotek Uppsala. Biblioteket erbjuder inte bara mängder med böcker och information, utan kan även ses som en plats att besöka för dig som vill se mer av Uppsala. Check all the latest Cheltenham tips here.