Cykling för alla åldrar

20150419_133605t-670x300Cykelstaden Uppsala kan verkligen göra skäl för sitt namn. Inte nog med att majoriteten av invånarna väljer cykel som sitt färdmedel så finns även cykeluthyrning för Uppsalabor eller för besökare som vill ta sig en tur genom staden. Via mobilen kan man då hyra en cykel för cirka 80 kronor om dagen.

Det flesta människor tycker om att cykla runt, speciellt på sommaren är detta ett utomordentligt sätt att ta sig fram utan att känna att miljön påverkas på ett negativt sätt. Idén uppstod under sommaren 2010 och då fanns ca 10 cyklar att hyra under perioden 1 juni till sista september.

Projektet var till en början inte tänkt för att skapa vinst, utan för att se om detta kan bli ett permanent sätt att erbjuda stadens besökare eller boende att mer miljövänligt och mysigt sätt att ta sig framåt. Inte heller kan man undvika hur betydligt mer hälsosamma människor som cyklar, istället för att ta bussen, är.

Ett av det mycket fina projekt som startats upp är “Cykling utan ålder”. Detta är en ideell verksamhet som går ut på att privatpersoner, alltså volontärer, tar ut människor från äldreboende, eller som har en eller en annan typ av funktionsnedsättning, på cykelturer runt om i staden. Självklart är cyklarna anpassade efter cyklistens behov, oavsett handikapp.

Detta har lett till att fler personer som vanligtvis inte kommer ut speciellt mycket, får frisk luft, möjlighet att skapa nya relationer, men även kunna skapa fler fina minnen. Denna idé kom egentligen från Danmark där denna typ av projekt blev en total succé. Inte nog med att det ger en mer hälsosam livsstil till människor som inte alltid kan ta sig ut själv, utan det ger också möjlighet till att skapa nya synintryck.

Skulle du själv vara intresserad av att arbeta som volontär är det enkelt att vända sig till föreningen eller kommunen.